Najbolji sushi u Beoradu – istorijat sushi rolnice


Najbolji sushi u Beoradu – istorijat sushi rolnice

Egzotični Japan. Umetnost na tanjiru. Misterija istoka.

#TERMINALpredstavlja: Sushi.

Najbolji sushi u Beoradu – istorijat sushi rolnice

Sushi se prvi put spominje u jugoistočnoj Aziji i vezuje se za drugi vek nove ere. Veruje se da poreklo sushija ima veze sa tendencijom da se produži trajanje hrane bez njenog zamrzavanja. Stanovništvo je u tom periodu pakovalo meso u pirinač kako bi mu očuvalo svežinu i trajnost. Ovakav način pakovanja mesa je obezbedio višemesečnu očuvanost istog.  Ova ideja se proširila kroz Kinu i vremenom je stigla i do Japana gde je riba bila simbol nacionalne kuhinje.

Deset vekova nakon toga, ljudi su počeli da koriste sirće sa sushijem kako bi doprineli procesu fermentacije. Na taj način nisu morali da čekaju par meseci da bi mogli da jedu svoju hranu.

100 godina kasnije, u periodu dominacije Tokija u kulinarskom svetu nastaje nigiri sushi ili sirova riba pozicionirana preko pirinča.

Najbolji sushi u Beogradu – globalni fenomen

U kasnim 1700-tim godinama japanska kuhinja je doživela popularizaciju širenjem u Sjedinjene Američke Države. Proces popularizacije sushija započet je kao ideja brzinskih zalogaja po principu fast food hrane da bi ubrzo postao koncept fine dining gastronomskog iskustva.

Koncept se brzinom svetlosti proširio među amerikancima iako je dosta njih i dalje bilo nepoverljivo prema ideji konzumiranja sirove ribe. Kao ideja da se ubede nepoverljivi svetu je predstavljena kalifornijska rolnica koja je postala instant hit.

Najbolji sushi u Beogradu – vrste sushija

Među narodom je poznato da sushi u prevodu označava „sirovu ribu“, međutim bukvalni prevod je „to je oporo“ aludirajući na opori ukus pirinčanog sirćeta koje se koristi za pripremu sushi rolnice.

  • Nigiri sushi – sastoji se od ručno pravljenih pirinčanih knedlica ovalnog oblika prekrivenim komadom ribe
  • Sashimi sushi – nije sushi u pravom smislu. Sirovi riblji fileti se seku na veoma tanke komade jednake veličine I služe se sa soja sosom I ukiseljenim povrćem. Sashimi ne sadrži pirinač.
  • Tataki sushi je japanska tehnika pečenja-prženja na visokim temperaturama na par sekundi
  • Maki je rolovani sushi. Uobičajno, pirinač je umotan u nori list I punjen ribom, povrćem. Priprema se od jedne polovine alge.
  • Uramaki sushi poznatiji kao Kalifornijska rolnica je obrnuti sushi – nori list je obavijen oko fila, a pirinač je sa spoljne strane i posipa se susamom ili ikrom. U pitanju je sushi prilagođen na Zapadu I retko se pravi u Japanu.
  • Futomaki sushi, velika, debela rolnica koja se priprema od cele alge I takođe se puni ribom, povrćem, namazom.
  • Tempura sushi je zapravo smesa brašna, kisele vode I leda u koju se umaču gambori tačnije morski plodovi, povrće, maki ili futomaki rolnice, a zatim se spuštaju u duboko vrelo ulje. Rezultat su ukusni I hrskavi zalogaji. Najčešće se služe sa sosom od redukovane soje ili slatko ljutog sosa na bazi paprika I belog luka.

Najbolji sushi u Beogradu – načini konzumiranja sushija

1. Sushi – Može štapićima a može I prstima

Tradicionalno, sushi se jede prstima.

2. Sushi – Umače se riba, a ne pirinač

Najčešća greška koju ljudi prave prilikom konzumiranja sushija jeste da umaču ceo komad direktno u soju. Pirinač tada upije soju što znači da je to jedini ukus koji ćete osetiti. Soja služi da dopuni ukus sirćetu , ne da formira sama ukus. Umesto da umačete pirinač, probajte da umočite ribu I tako pojedete ceo zalogaj.

3. Sushi – Ribom na jezik

4. Jedan sushi – jedan zalogaj

5. Wasabi na sushi – ne u pirinač

Zapadnjaci imaju naviku da mešaju wasabi sa sojom. Umesto toga, probajte malu količinu wasabija direktno na sushi zatim lagano umočite zalogaj u soju kako bi se pojedinačni ukusi pomešali.

6. Sushi – Đumbir se jede između dva sushija

Koristi se u mariniranom ili svežem stanju I služi da ispere nepce i pripremi Vas za naredni zalogaj.

7. Sushi – Jede se redom od lakšeg prema punijem ukusu

Ukoliko pred sobom imate tanjir raznovrsnih sushija, nemojte uzimati prvu rolnicu koju vidite već idite od lakšeg ka punijem ukusu, počevši prvo od sashimija kako biste prešli na jaču ribu poput lososa I završite sa tunom.

8. Sushi – Uživajte u iskustvu!

Sushi nije hrana koja se konzumira “snogu” I na brzinu. Sushi je gastronomsko iskustvo u kome trebate uživati svim čulima.

Interesantne sushi činjenice

  1. Poreklo sushija se ne vezuje za Japan već za jugoistočnu Aziju
  2. Tehnika se vremenom proširila na region pa I na Japan I to u 8-om veku nove ere.
  3. U 8-om veku u Japanu, sushi je bio visoko cenjen toliko čak da je služio kao sredstvo za plaćanje poreza
  4. Tradicionalni način konzumiranja sushija je prstima, ne štapićima. 
  5. 1985. u kultnom filmu “Breakfast club”, sushi je popularizovan kao elitistička hrana
  6. U originalnom nazivu sushi znači fermentisani pirinač koji čuva svežinu ribe
  7. Misao Okawa – najstarija osoba na svetu koja je preminula u svojoj 117-oj godina rekla je da je tajna u njenom dugom životu san I sushi.
  8. Japanski sushi šefovi veruju da je u nožu kojim seku sushi energija osobe koja ga je napravila. Sa posebnom pažnjom neguju svoje noževe I oštre ih svako veče nakon zatvaranja kuhinje
  9. Jiro Ono, 86-ogodišnji sushi šef, smatra se svetski najboljim sushi majstorem. Gosti njegovog restorana rezervišu do godinu dana unapred mesto I opisuju njegov sushi kao “oblak koji eksplodira u ustima”.
  10. Sushi restorani u Americi beleže preko 2 bilona godišnjeg prihoda
  11. Sushi se smatra afrodizijakom
  12. Postoje zabeleženi slučajevi ljudi koji su zavisni od sushija
  13. Osobe sa slabom jetrom, imunološkim poremećajima, mala deca I trudnice trebalo bi da izbegavaju sushi
  14. Tradicionalno, potrebno je 10 godina da se postane sushi šef “itamae”. Sushi šefovi su tek nakon 10 godina obuke mogli da rade u sushi resoranu, danas se ta granica pomerila na 2 godine. Obuka se počinje od najnižeg položaja, čišćenja I napreduje se preko pravljenja pirinča za sushi do pravljenja same rolnice.
  15. Do skoro, žene nisu mogle da rade kao sushi šefovi jer se verovalo da njihova šminka, parfemi I  preparati koje koriste mogu uticati na miris I ukus sushija. Takođe se smatralo da žene imaju veću telesnu temperature od muškaraca zbog čega mogu poremetiti savršenstvo sushi rolnice u pripremi
  16. Fugu je poznata vrsta sushija koja se pravi od ribe koja u sebi sadrži neurootrov koji je 1200 puta jači od cijanida. Šefovi prolaze specijalnu obuku za pripremu ove vrste sushija dok je caru Japana bilo zabranjeno da je proba.
  17. Sushi bi trebalo jesti od svetlijih ka tamnijim bojama jer tamniji sushi ima jači ukus
  18. 18. Jun je internacionalni sushi dan
  19. Wasabi je japanski ren koji se tradicionalno jede uz sushi kako bi doprineo ukusu ribe I služi kao antibakterijsko svojstvo koje ubija sve microbe I bakterije koje mogu dovesti do trovanja hranom
  20. Najskuplji zabeležen sushi sastojao se iz seta nigiri rolnica obmotanih dvadesetčetvoro- karatnim zlatom I prelivenih dijamantima
  21. Na kraju uživanja u sushiju u tradicionalnom japanskom resoranu, možete se ponuditi da častite šefa pićem u znak zahvalnosti. To je obično sake I ukoliko ga šef prihvati na Vama je takođe da popijete jedno sa njim. Ukoliko šef odbije piće jednostavno se zahvalite naklonom ka njemu. Nikako ne pokušavajte da date bakšiš u japanskom restoranu, to se smatra uvredom.

Najbolji sushi u Beogradu – #TERMINALpreporučuje

U restoranu „Terminal gastro bar“, pored italijanske i francuske kuhinje, zastupljena je i japanska kuhinja i to sushi.

  • MAKI ROLL 6PC

krastavac, avokado, losos, tuna

  • VEGGIE ROLL 8PC

paprika, krastavac, avokado, iceberg salata, krem sir, mirođija

  • CALIFORNIA 8PC

kraba surimi, avokado, krastavac, majonez, ikra

  • PHILADELPHIA 8PC

losos, krastavac, avokado, krem sir, ikra

  • SPICY TUNA 8PC

tuna, avokado, krastavac, sirača i crni susam

  • SPICY LOSOS 8PC

prženi losos, krastavac, sweet chili, majonez, susam

  • MAXI LOSOS 8PC

losos, avokado, prinčani papir, džem od voća, susam

  • PREMIUM ROLL 8PC

losos, gambori, krem sir, vlašac i susam

  • CRISPY GAMBORI ROLL 8PC

gambori u tempuri, iceberg salata, pikantni sos i ikra

  • MAXI TUNA ROLL 8PC

tuna, avokado, krem sir i susam

  • GAMBORI ROLL 8PC

gambori, krastavac, avokado, krem sir i susam

  • TERMINAL ROLL 8PC

marinirani losos, avokado, krastavac, vasabi majonez, crna ikra

  • TEMPURA ROLL 10PC

hrskava rolnica sa avokadom, krabom, krastavcem i majonezom

  • GAMBORI U TEMPURI 6PC

hrskavi gambor sa dva umaka

  • SINGLE SET SUSHI 16PC / ZA JEDNU OSOBU

4pc nigiri tuna, 4pc sashimi losos, 8pc vege roll

  • DOUBLE SET SUSHI 30PC / ZA DVE OSOBE

4pc nigiri tuna, 4pc sashimi losos, 6pc krastavac maki roll, 8pc california roll, 8pc vege roll

  • PARTY SET SUSHI 48PC

8pc vege roll, 8pc california roll, 8pc philadelphia roll, 8pc spicy tuna, 8pc gambori roll, 8pc terminal roll

  • NIGIRI LOSOS 2PC
  • NIGIRI TUNA 2PC
  • SASHIMI LOSOS 2PC
  • SASHIMI TUNA 2PC
  • TATAKI LOSOS 2PC
  • TATAKI TUNA 2PC
  • SLATKA ROLNICA 8PC

voće, nutela, lešnik, nana

Itadakimasu!