Gde na doručak u Beogradu


Gde na doručak u Beogradu

Doručak kao prirodno gorivo organizma

Gde na doručak idu hedonisti? Gde na doručak idu hipsteri? Gde na doručak idu gurmani?

Jutarnje novine, sveža šolja vruće kafe i doručak u Beogradu su omiljeni rituali za početak dana svih naših sugrađana. Doručkom razbuđujemo metabolizam i pripremamo telo za sagorevanje kalorija u toku dana. Doručak organizmu pruža preko potrebnu energiju kako bi započeo dan! To su samo neki od benefita koje pruža doručak i zbog kojih se kaže da je doručak najbitniji obrok u toku dana!

Brojne studije povezuju doručak sa dobrim zdravljem, memorijom i koncentracijom, sa niskim vrednostima lošeg LDL holesterola i manjim rizicima za dobijanje dijabetesa i digestivnih i srčanih oboljenja. Redovan doručak je bitan faktor u borbi protiv gojaznosti te nutricionisti savetuju uvođenje doručka deci i odraslima koji imaju problem sa viškom kilograma. Ljudi koji imaju redovan doručak žive zdravijim životom i imaju zdravije životne navike.

Preskakanje jutarnjeg obroka može poremetiti prirodni ritam organizma i uticati na lošu koncentraciju u toku dana.  Ukoliko svom organzmu ne pružite gorivo u vidu doručka možete osetiti posledice poput malaksalosti i smanjene energije u toku dana. Takođe je preskakanjem doručka povećana verovatnoća za kasnije prejedanje i nadoknađivanje izgubljene energije kroz obilniji ručak.

Međutim, ubrzani ritam života navodi ljude da preskoče doručak jer nemaju vremena da mu se posvete. Zato, ukoliko ste biznismen koji žuri na jutarnji poslovni sastanak, majka male dece koja nema vremena da se posveti sebi, studentkinja koju čeka dan proveden u biblioteci u spremanju ispita, najbolji doručak u Beogradu ne morate pripremiti kod kuće. Najbolji doručak u Beogradu možete probati u brojnim restoranima naše prestonice.

Doručak kroz istoriju

Prema arheološkim podacima, postoje dokazi da su ljudi još u Neolitu konzumirali žitarice za jutarnji obrok. Omiljeno jelo za doručak vojnicima Rimskog carstva bilo je jelo pulmentus, slično današnjoj palenti. Pšenica za doručak je popularizovana na bliskom Istoku i u Evropi. Samo su bogataši mogli da priušte pšenicu jer je njen uzgoj zahtevao plodnije zemljište. Zob i ječam su opstajali u manje plodnim zemljištima te su tako bili očigledan izbor doručka siromašnijeg naroda. Voda je bila nesigurna za piće još od antičkih vremena, preko renesanse, tako da je pivo bio alternativni izbor pića za doručak.

U toplijim klimama, pirinač je bio omiljeni izbor za doručak. U Hong Kongu, piletina sa pirinčem se služila uz topli čaj za doručak kroz vekove. U Indiji pirinač se servira uz svež đumbir, čili i broje začine sa jajima pripremljenim na maslacu.

Do kraja 1600-tih godina, širom Evrope i u Američkim kolonijama ustanovljen je kontinentalni doručak, koji se danas služi u brojnim hotelima i restoranima širom sveta.

U Viktorijansko doba, Englezi tretiraju doručak kao luksuzni čin bilo da ga serviraju na farmerskim stolovima bilo u elegantim salonima. Njima se doručak sastojao od mesa, graška, kobasica, slanine i jaja, mafina, tosta, marmelade, putera, džema, kafe i čaja.

U 19-om veku, kuvari praktikuju doručak od žitarica koji se do danas zadržao kao simbol zdravog obroka, uz čašu svežeg soka od narandže.

Doručak širom sveta

Amerikanci su nacija koja je podeljena kada je doručak u pitanju. Jedni praktikuju zdrav doručak sačinjen od žitarica i soka od narandže, dok će se drugi opredeliti za doručak bogat mastima i ugljenim hidratima koji uključuje jaja, slaninu i palačinke. Sve veći deo američke populacije, pogotovo dela iz velikih gradova, odlučuje se za brzinksu kafu u pokretu ili obilazak fast fooda kao opciju za prvi obrok u toku dana.

U Engleskoj, tipičan engleski doručak obuhvata voćni sok, činiju žitarica, jaja sa slaninom ili kobasicama i marmeladu.

Čuveni kroasan ili baget premazan toplim puterom i marmeladom uz šolju caffe latte izbor je francuskog doručka.

Italijani uživaju u laganom doručku koji se sastoji od peciva i kafe dok Nemci, Švajcarci, Skandinavci praktikuju bogatiji i nutritivno jači doručak od mesa, sireva, hleba, putera i marmelade.Holanđani i Belgijanci uživaju u slatkom doručku koji čini čokoladni kroasan.

U drugim delovima sveta, doručak je obojen tradicijom. U Indiji tradicionalni doručak obuhvata mirisni čaj uz knedle začinjene ljutim sosom. Meksikanci vole kajganu sa čilijem ili salsom i buritose. U Saudijskoj Arabiji porodice jedu jaja, pasulj, sir i masline ili palačinke sa bananama, ali takođe i žitarice.

Gde na doručak u Beogradu – doručak kao lifestyle

Beograđani su hedonisti! Gde se ide na doručak u Beogradu?

Najbolji doručak u Beogradu deo je društvenih rituala naših sugrađana.  Doručak u Beogradu postao je deo popularne kulture. Bitan je escajg na kome se servira, bitne su boje koje dominiraju, bitno je i mesto koje se bira prema popularnosti na instagramu. Drugi pak vole da se osame, shvataju doručak kao deo opuštajućeg rituala za dan koji je pred njima. Uživaju uz dnevnu štampu, šolju sveže kafe i lagano jelo koje konobar iz lokalnog restorana unapred zna da vole. Treći shvataju doručak kao obavezu i tako ga i tretiraju. Pecivo iz obližnje pekare i kratki espresso s nogu, poslužen u kafiću ili restoranu blizu kompanije u kojoj rade siguran je izbor.

Bilo kojoj grupi Beograđana da pipadate, bilo da ste pripadnik mainstream populacije, bilo da ste hedonista koji uživa u svakom srku kafe i svakom zalogaju toplog jela, bilo da ste menadžer koga čekaju celodnevni sastanci, formiranjem navike konzumiranja redovnog doručka možete poboljšati celokupno stanje organizma i uticati na sticanje zdravih životnih navika!

Gde na doručak – Terminal Gastrobar preporučuje

Jaja pripadaju najzdravijoj i nutritivno najbogatijoj hrani punoj proteina. Terminal Gastrobar ima u ponudi jaja na više načina, od omleta sa prilogom po želji, preko francuske kajgane sa pršutom sve do čuvenih Benedikt jaja –  pasirana jaja na prepečenom hlebu, pančeta, holandez sos, paradajz, rukola.

Ukoliko ste među onima koji su odrasli na  bakinim uštipcima, palenti i prženicama i volite tradicionalniji doručak, nudimo Vam domaće uštipke koje se služe sa pršutom, kulenom, trapistom, ajvarom, feta sirom i krem sirom, italijanske prženice zapečene sa trapistom, šunkom, paprikom, feta sirom i pavlakom.

Donosimo Vam ukuse Italije kroz Ćabata doručak sa pršutom, mocarelom, paradajzom, bosiljkom, puterom i rukolom  i sendviče bogate najkvalitetnijim i najsvežijim sastojcima.

Mislili smo i na gurmane kojima preporučujemo Terminal sendvič od junećeg ramsteka, crvenog luka, krastavca, rukole, kačkavalja i mladih krompirića.

Za sve sladokusce kojima je jutarnji nivo šećera na donjoj granici preporučujemo Granole sa voćem ili Slatki kroasan.